Voor de student

Rol van de student bij Kunst in de Klas

De rol van de student, of die nu uitvoerend acteur, regisseur, docent, performer of beeldend kunstenaar is, is van wezenlijk belang tijdens de projecten van Kunst in de Klas.

Een stage lopen bij Kunst in de Klas is een goede leerervaring in het vak – in een korte periode maken ze een heel repetitieproces mee – maar kan ook op andere manieren het studeren verrijken. Door met de basisschoolleerlingen te werken, herontdekken de studenten zelf vaak de basis van hun keuze om het vak in te gaan. Iedereen is immers ooit een basisschoolleerling geweest en heeft ergens in zijn/haar/hun jonge jaren de vonk van de creativiteit voelen gloeien. Op de academie is de student in de eerste plaats met zichzelf bezig en met het eigen proces. Door het werken met kinderen komt er weer een niet-resultaatgerichte motivatie op gang, een meer procesmatige motivatie. En vooral een motivatie die gericht is om de kinderen te laten stralen. De studenten zelf zijn dienend aan de kinderfantasie tijdens het project.

Er wordt veel flexibiliteit, creativiteit en geduld van de studenten gevraagd, maar wat het hen oplevert is onbetaalbaar. Bijna alle studenten die de eerste keer als stagiair meededen, zijn nu afgestudeerd en staan aan het hoofd van een Kunst in de Klas project.

Interesse? Mail naar info@kunstindeklas.nl

studentstage kunstindeklas

Als stagiaire ben ik aangenaam verrast door mee te werken binnen het theaterproject ‘Vuur’ op basisschool ’t Anker in Amersfoort. Wat me vooral opviel was dat de kinderen zo ongelooflijk openstonden voor kunst en theater, en met verwondering en enthousiasme ermee aan de slag gingen. Je kunt merken dat kinderen in het basisonderwijs eigenlijk nog heel onbevooroordeeld zijn, nieuwsgierig en leergierig. Voor hen is het een compleet nieuwe ervaring, die veel indruk maakt, en waar ze spelenderwijs waardevolle lessen uit leren. Bijvoorbeeld in het leren uitbeelden van karakters, via een ‘rol’, maar ook bijvoorbeeld in hoe je samenwerkt via een draaiboek en hoe je op artistieke manier een fantasiewereld kunt ‘neerzetten’.
Ze ontdekken drie weken lang wat daar allemaal bij komt kijken en wat een plezier het geeft om met elkaar in zo’n proces te zitten.
Zelf heb ik drie weken vooral beeldend met de kinderen gewerkt, in het atelier. Dat varieerde van het maken van decorstukken en rekwisieten, tot het naaien van allerlei kostuums en maken van bijbehorende attributen.  Sommige kinderen waren niet achter de naaimachine weg te slaan, zo interessant en leuk vonden ze het om hun eigen kostuum te mogen naaien! Er kwamen de verrassendste resultaten uit. De kinderen waren erg trots op en hun werk en straalden vaak van oor tot oor. Dat is ook wel aan de foto’s van dit project te zien. Talenten en karakters van de kinderen werden zo zichtbaar via allerlei facetten binnen dit project. Ontzettend mooi om te zien! Voor de leerkrachten ook, omdat dit voor hen weer nieuwe aanknopingspunten kan geven in het zien van waar het kind in uitblinkt en waar ze het kind positief in kunnen bevestigen of waarin het juist coaching nodig heeft.

Annemarie Woudsma (stagiaire docent beeldend, ArtEZ)

Ik heb het project ervaren als ongelofelijk leerzaam. Niet alleen voor de basisschoolkinderen maar ook voor mijzelf. Of eigenlijk voor iedereen die betrokken was. Nooit eerder is de kracht van theater en de waarde van creativiteit zo duidelijk voor mij geweest. Het was het letterlijk creëren, het samen bouwen, van iets uit moois uit aandacht en liefde. Ongeacht leeftijd, achtergrond of opleiding kwamen we in een gebied waarin iedereen van elkaar kon leren hoe leuk het is om je over te geven aan je creativiteit. Om samen te knutselen, te spelen, om een dansje te maken met de kinderen die een paar groepen hoger (of lager zitten). Zo werkt kunst verbindend, omdat iedereen (kinderen, leraren, ouders, kunstenaars) een poging doet om er het allermooiste van te maken. En dat dan vol trots te laten zien. Dat is goud waard.

Marieke Giebels, afgestudeerd actrice van de Toneelacademie in Maastricht